CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, October 22, 2007

What can make you homesick...

1) You are stranded on a strange island where everything is so unfamiliar to you. And the island was way way too much uncivilized than your hometown.
2) You can do nothing. It's pouring outside there and the only place that safe now is your own shelter. And what make thing the worst, you are alone. Even having an imaginary friend can't help you rite now.
3)You are so tired. Not having enough sleep make you think that the only thing that matter is having your own bed at home.
4) Less then 24 hours ago, you had a very wonderful tyme with your buddy, strolling around your hometown in a way that you never had discovered before.
5) You are on a trip to a place and you have to wait more than 24 hours before arriving to your destination.

And it's all happening too me.. I've already missed bangi..

Thursday, October 18, 2007

lagi lagi raya

Finally, we managed to gather everyone for our own family photo session. It's been a long time since everyone gathers just for the sake of taking picture.

It was a 'sue' day for me yesterday. As I arrived from kampung, we realized that there was a problem with our Astro. So there went whole day yesterday without Astro, and specifically without TV . And it became worst during the night as my Internet connection broke down. That really completed my day yesterday. It's not that I always want to compare things with the one in France, but, seriously, I never had any problem with my internet connection there. Well I guess we have to wait till the telecommunication engineer from France to come back and change our internet's condition in Malaysia..

Enough of my complaints, since I am still in my raya mood, a little brag about my celebration in kampung will fill up this entry. Well for those of you that miss kampung so much, miss celebrating hari raya in Malaysia, sorry to say but it was not as groovy as you expected, for me, it was just OK. Nothing was extravagant, it's just a normal hari raya celebration for me.



Things have changed a lot for the past years. There is no more visiting relatives celebration around kampung, no more playing with mercun and bunga api with my cousins ( duh.. I was form 5 during my last raya in Malaysia ), no more routines of going to kedai apeq depan simpang to spend my duit raya buying ice creams for cousins ( who obviously have grown up and hardly remembered who I am).

But we now have our new schedule and routine. And it was hard to acquaint myself with the changes that have been practiced for the past years. I had to attend this Mr and Mrs majlis takbir malam raya, then going to majis iskandariah to perform my solat raya (which I doted on the most) due to the reason that Sultan Perak performed his solat there, then had to pretend smiling for about 3 hours during my father's open house in kampung, attended by a bunch of thousands total strangers to me. Few unknown came to me, telling me how long they had't seen me and how I had changed and at the same time, the only thing I had on my mind was, who the hell is you.. I felt quite ashamed with myself but please, i hadn't gone back for hari raya celebration in Kampung for three years, shouldn't that be a good excuse?

Hari Raya kedua was better than the first one. Apart of having to stay on a two hours these mr and mrs somebody's open house, and again smiling and pretending as if we really had a memorable time there, we had a really great evening there. And for me, that is why this hari raya is so meaningful to me. It was just a typical activity that we used to have when we were young, the evening, most of my cousins arrived in kampung (one family from kl, one uncle from kl and one family from kelantan). It was so nice to have everyone back and to see how everyone had grown after 3 years (and surely that it was me who have grown the most). We had our own ziarah-menziarahi event, going to our aunty's house next door, an ice breaking session updating on what was going on with each other, i played with my new nieces and nephews which I just discovered their existence and our activity "wajib" during hari raya, gossiping about our cousins, uncles, aunties, and parents (which literally means reminiscing those days where we had our anak this pakcik clan vs anak another pakcik clan..) It was droll and a meaningful time for me of course.

And the next day, everyone started to pack their things, and heading to our own ways. Though those short moment passed briefly, so short not even I managed to captured it in my video recorder, but it's not what in the recorder that's matter, the one that I'd captured inside my heart is the one that I will always remember forever... Thanks for having those short get-to-know activities that will obviously make me think twice if I want to spend my hari raya in France.. I end my entry with my new nephews and nieces that I've just discovered during the day..

Wednesday, October 10, 2007

Hari Raya

Yesterday, had a little chat with Goda on YM. I can feel his eagerness to celebrate Hari Raya, probably, more than mine. It seems to me that being away for three years from Malaysia, deteriorate my hari raya excitement. People here have started to buy new clothes, new shoes, new songkok, new jeans, new t-shirt, pattati pattata.. But for me, i've just bought a songkok, since I don't have one and my last songkok was the one that I wear in MCKK. My father bought me a baju melayu since I left mine in France. So that's all about my hari raya preparation.
Today is my last day of training in Kumpulan IKRAM Sdn Bhd. It always occur to me that I had such a hard feeling to be away from something, even if I was just with them for two months. The last time I had the same feeling was two days ago when Izhan went back to Terengganu, which means I have no more friend in KL. (Before, I had the same feeling when Amir left me, ayub.. ajib n matno, abang ipan, the telekom guyz... ) And I clearly remember the last day of my practical training in SNCF France, I almost cried going out of the gate although it was me before who cursed the stupid company policy which needs me to wake up at 6.30 a.m in the morning (Which people don't do there during winter). Well I guess, that's life.. few days from now, I'll be leaving for Lille (KL-Bandar Seri Begawan-Dubai-London-Lille). I am quite excited to be back to my normal life again. My ex-lab-partner have just found me a new lab-partner since he terminated school and changed courses to more IT specific courses. I guess I will be having another sensitive-emotional-wanna-cry feeling knowing that this guy that have been teaching me life as a francais (all the dirty words and I even went to his house one), will not be around me this year. Thanks for everything mon cheri and I wish you all the best in IUT. What can I say about hi, he respects me a lot, not only as a foreigner, but only as a Muslim. For example, when I went to his house, I told him that I was a vegeterian who ate fish ( a common reasoning for those who don't want to waste your time explaining things) Having seen me cooking a chicken in our common kitchen, he secretly asked some Muslim people here (I mean, the real, practical one which is not common in France), and as I arrived his house, I was shocked to find a packet of Halal chicken which was bought by his father from a nearby-biggest-town. (which is about 60 KM from his house)

My lab partner is the smallest guy of all. During his suprise birthday party which I baked a cake for him

So guess the coming days will definitely be different without him around. Just like to remind my own-made-quotation

Friends come and go,
but brotherhood lasts forever..

(this is the answer for Shamil's friendship forever question that he asked me when I was in Dublin)

Tomorrow, I will be leaving for Ipoh for a typical family gathering in Gerik during hari Raya. This year, will be a memorable one for me. not only will I be spending hari raya in Malaysia, but the good news is, I will be having my solat hari raya back in my old town, Kuala kangsar. Looking forward to see few teachers that might be praying in the same modque, and maybe some collegians that had to stay..

So, I leave by attaching three youtube movie for this hari raya festive. The first one is a petronas hari raya eid, which goda found it touching. The second one is from TV3. I find it has no sense at all but as the commercial took place back in my alma matter, I find it interesting to share it with MCKK guyz around the globe.. And the third one, is a scary one by proton..

Selamat hari Raya
Maaf Zahir Batin

Some special message to the guys in Rue Manuel, ajib, matno n eijas :nantikan kepulanganku ngan resepi baru, MC gay gay around the world : Jangan sedih2.. korang baru setahun 2 je merasa.. aku dah 3 tahun x raya kat malaysia, last year raya siap exam agi tu.. abang ipan ngan raiz: smoga saudagar-saudagar kad raya (tiru ayat cik padil) mendapat keuntungan yang lebih besar hari2 akan mendatang, ex-larochellian (telo, gowe, jeri, mariani, pesa, dhirah) : rindu gak sambut raye ngan korang .. see u in la rochelle.. hahah .. lillois n ex lillois- rindunye bakar sate, masak lodeh banyak sayur, kek yang last2 ada orang sorok kat rue manuel, makan rendang yang eijas kate the best rendang in France... Orang2 yang menjayakan dinner MASAf (baik yang membantu mahupun yang datang) : Thanx banyak2.. slamat ari raya ye.. pembeli2 kad raya: thanks.. trime kasih sbb beli.. supportle kami agi. kitorang akan blajar dari kesilapan nxt year... Malaysian in France: have a wonderful hari raya... sorry for everything








Tuesday, October 9, 2007

Menarik... menarik.. menarik...

Smalam aku nak tolong si Izhan ni buat research untuk homework die.. kene carik skrip drama.. pastu aku terjumpe satu website ni.. menarik n best gile.. die ade skrip untuk kebanyakan filem2 yang pernah ada... pastu aku pon bukak le skrip filem fevret aku of all time.. n bace.. hahah tersentuh hati bace skrip..

Baru2 ni ade gak tgk cite tu.. pastu leh meleleh tu air mata.,... memang le jiwang aku ni.. Cerita apakah itu? Apakah cerita yang menarik itu? aku sediakan sedikit sedutan daripada skrip cite tu yang aku amik kat internet untuk korang teka (ni macam mix fm nye teka sedutan filem le pulak)

Cerita tu bermula dengan..

Airight so this is the world and there are five billion people on it. When I was a kid there were three. It's hard to keep up. That's better. That's america. See, America still sets the tone for the world...

In Indiana -- Clark Hodd. 13. The best point guard in the country. Puberty hasn't been easy.

Becky Farling. You'll see her in the next Olympics. Seattle, Washington. Dallas Malloy. Went to court to be allowed to box professionally. She's 16.
........

There's genius everywhere, but until they turn pro, it's like popcorn in the pan. Some pop... ... some don't.

Now I'm the guy you don't usually see. I'm the one behind the scenes. I'm the sports agent.

Part yang menyentuh hati.. hahah

REPORTER
It's Tidwell!

Tidwell exits the locker room. Press and media surround him. Even the grizzled old-time stadium workers reach in to squeeze him, to slap him, to touch him. He works his way to ******. They hug. Cameras flash. Tears roll down from beneath his purple shades.
TIDWELL
We did it.
And now, in the middle of this emotional union, a portable phone rings. Both men reach for their porties. It's ******'s. With anticipation, he answers.
*****
Hello. (beat) It's Marcee. She says she couldn't get through on your phone.
Tidwell grabs the phone, and joyously shares the moment with his wife***** watches, as Tidwell leans on his shoulder.
Hahah... cerita apakah itu? tapi memang sayu nye tgk cite ni.. sebak dada.. hahah
Tadi telefon tuteur entreprise aku.. nak bincang sket.. telepon pakai handpone.. tak tau le pulak.. aku baru je sedar yang kalo tambah 132 kat depan.. kirenye aku buat 1320033 pastu no orang tu untuk tepon france rate die murah gile... tadi call 20 sen je seminit.. tapi x pernah pon ade iklan kat tv? nilah yang dikatakan escoqurie.. die sediakan perkhidmatan tapi x pernah menyedarkan orang tentang perkhidmatan die tu... chiant tol..
Jadi kepada pengguna2 maxis.. kalo nak tepon oversea jangan lupe add 132 kat depan tu.. rate yang aku nyatakan kat atas tu untuk tepon fixed line.. kalo hp france mahal sket ... 99 sen seminit.. kalo aku tau kene tambah 132 , aku call abang dulu dengan mengadd 132.. TM gak bagus kan abang ipan... ngeh3

Friday, October 5, 2007

Nak tengok series ... tapi



Kasihanilah diriku ini

Yang ni lak ujian yang dibuat oleh ajib kat rumah aku kat lille...

Aku ingin pulangggg....

Tuesday, October 2, 2007

Paris Je t'aime


Memang pelik, ada tips dari pelbagai tempat but not for Paris.. so.. memandangkan ada special request, aku pon ceritalah sedikit sebanyak tentang tips2 berjalan di Paris..

Asal2 tiba dari airport je, ada pelbagai cara untuk hubungkan paris ngan airport (yang terletak dalam stengah jam dari paris) sama ada bas ataupun RER. Memandangkan aku tak pernah naik bas, aku sentiasa suggestkan RER untuk sesape saja yang datang ke Paris ni. Terdapat dua pilihan

1) Tiket Paris Visite yang berharga 17.05 euro
Tiket ini membolehkan anda berjalan tanpa batasan selama satu hari menaiki semua public transport Paris. Tiket Paris Visite ni agak mahal sebab dekat Paris ni ada banyak tiket yang membolehkan kita naik unlimited access to public transport (akan dihuraikan di bawah) tapi cume tiket paris visite ni je yang boleh gunakan untuk ke airport

2) Beli tiket Airport- Paris 8.20
ini memang tiket pakai sekali je lah . untuk ke mane2 tempat dalam paris. lepas tu nak bergerak dalam paris kene beli tiket seunit yang berharga 1.50 ataupun boleh beli ten for 11.10 euro. tapi bear in mind yang tiket ni hanya untuk dalam paris sahaja (zon 1) untuk check zon2 tempat2 kat paris ni boleh tgk map metro ni.
Bile beli tiket metro sila minta peta, peta kecik supaya senang buat reference. Tak payah susah2 nak print website nye peta

Aku juga ada cakap yang terdapat tiket2 metro lain yang dijual.. di sini aku berikan nama tiket metro tu dan kenape korang x patut beli as korang sampai dari airport.


Ticket jeune
Untuk bawah 25 tahun. harganya 3.20 untuk zon 1-3 dan 6.40 untuk zon 1-6. Hanya boleh dipakai weekend dan hari cuti umum. Takleh pakai sampai airport. Unlimited access untuk the whole day.
Ticket Mobilis.
Harga dari 5.60 euro- 12++ (ikut zon). Boleh dibeli hari-hari biasa. tapi x boleh digunakan sampai ke airport. Unlimited access of transport untuk the whole day.

Boleh check website RATP untuk maklumat lanjut.

Untuk hotel, my favourite will be Accor group punye hotel. Hotel Formula 1 dan hotel etap sangat murah (bezenya... formula 1 toilet share tapi etap toilet dalam bilik). Tapi kebanyakan hotel-hotel ni terletak dekat pinggir paris and susah sket nak access ke paris (sebab tu murah). Always check with mappy lokasi hotel2 ni banding ngan stesen metro and check stesen metro tu gak supaye tak terlampau jauh dari pusat bandar.

My favourite hotel is formule 1 St Denis Stade. terletak dekat dengan stadium France (stadium world cup 98 dulu) and sangat dekat dengan stesen RER. Senang untuk ke paris. Harga pon xdele mahal sangat .

Bear in mind yang harga untuk hotel2 formule 1 and etap adalah untuk 3 orang sebilik..

Ok.. abis cakap pasal teknikalnye tempat, skarang ni jalan2 kat Paris pulak.. apa yang menarik untuk dilihat.



Eiffel tower (Zone 1- metro champ de mars line 6)



Ala mende ni cam wajib le pulak nak pergi, kalau x tulis sure macam pelik je. Kalau nak pegi, pegilah awal2 pagi sket untuk mengelakkan beratur panjang untuk beli tiket.. dalam 11 euro camtu dapat naik sampai ke tingkat atas sekali. Dekat bawah-bawah mende ni ade orang-orang bangla menjual keychains.. sangat digalakkan untuk beli kat cni.. tapi make sure negotiate betol2.. harga standard se euro satu.


Waktu malam pon best untuk pergi, sebab dia pasang lampu. Lepas tu sejam sekali, lampu tu akan berkelip2.. sangat lawa untuk diambil gambar kalau ada camcorder..


Champs Elysee (Zone 1 Charles De Gaulle - Etoile - line 1, RER A)






Etoile ni ialah round about paling berbahaya kat dunia ni. Syarikat insurans taknak membayar balik apa-apa kemalangan yang berlaku kat dalam round about ni. Kalau nak keluar dari Metro, ikut sign Arc de Triomphe, adalah sebuah mercu tanda yang sangat popular di Paris. Memperingati kemenangan perang dengan England di Austerlitz. (Lebih kurang cam tugu negara le) Lepas tengok tugu ni, bolehlah lalu Champs Elysees, jalan tercantik di dunia, dan sewa kedua termahal di dunia (Selepas Fifth Avenue). Kat sini ada macam-macam kedai-kedai dan butik-butik yang menarik, make sure lawat butik RENAULT, Louis Vuitton (di sebelah kanan jalan kalau anda membelakangi arc de triomphe) dan juga butik Disney (kiri jalan) . Kat sini nanti adalah orang yang akan tanya can you speak english.. and maybe orang tu mintak pelancong2 asia belikan beg louis vuitton.. just abaikan orang2 tersebut sebab mereka ni adalah sindiket-sindiket beg cetak rompak dari China.




Perjalanan ke LOUVRE



Nasib baik ada Da vinci code, kalau dak takde orang tau Louvre tu apa. Terdapat dua cara untuk pergi ke Louvre. Pertama, dari Champs Elysees tadi, terus je jalan sepanjang jalan tu (sambil tengok butik-butik kiri dan kanan) dalam 1 km, anda akan sampai di place de concorde (Concorde square, square terbesar diFrance) Dekat tengah-tengah square ni ada satu obelisk yang dihadiahi Mehmet Ali (Egypt) dan obeliks ni berasal dari Luxor (Egypt). Dekat obeliks ni jugakle pernah terletaknye guillotine untuk memotong kepala raja-raja dulu waktu revolution.


Lepas tu, akan ada taman, jardin de tuilleries. taman ni pon dipopularkan oleh Da Vinci Code. Biasa je, it is just a taman, tapi taman ni popular sebab Da Vinci Code je le.. Lepas tu bolehlah enter ke Louvre.


Tapi jarak Arc de Triomphe ke Louvre ni dalam 1.5 km gak. Kalau dah letih sangat, boleh teruske Louvre naik metro


Louvre (Zone 1 - metro Pyramides)



Piramid kaca ni used to be my favourite monument in the world (skarang dah depan mata dah x fevret dah) Popular sebab Da vinci Code (again), juga kat dalam ni ada lukisan mona lisa (jangan terkejut melihat keBESARan mona lisa dalam ni. Entry adalah free bagi mereka di bawah 18 tahun (kepada junior-junior yang baru sampai, masukle mende ni cepat2 , kang nyesal cam aku) Tapi bear in mind that you need at least half days untuk melawat museum ni (walaupun sekadar meng'usha'usha je. nampak je pyramid kaca, tapi jangan terperanjat melihat kebesaran museum ni.





Notre Dame (Zone 1- RER B atau RER C Notre Dame)


Notre Dame ni pulak popular sebab cerita hunchback of notre Dame tu. Ia hanyalah merupak sebuah katedral. Nak masuk dalam, boleh aje, sekadar untuk melihat2 apa yang ada di dalam. (eh, mase mencari gambar ade maklumat yang katekan gereja ni pernah ada kat cerita Van Helsing) Jangan terperanjat tengok betapa besarnye katedral ni. Bukan macam gereja-geraja kat Malaysia tau. And apa yang menarik lagi kat sini ialah adanya sungai Seine, ada permandangan yang sangat lawa sepanjang sungai Seine tu. kalau nak naik bot pusing2 paris, boleh bermula dari sini . Frankly, mende-mende ni sume aku x nah try.




Kat sini juga (dekat sepanjang sungai tu sume) ada kedai-kedai souvenirs and gift shop. Kat sini merupakan tempat yang murah juga untuk beli2 souvenirs. And kalau berani masuk celah2 lorong kedai2 tu semua (just follow the crowd) akan ada syurga makanan, banyak kedai-kedai makan yang enak2 n kedai2 kebab pon banyak juga. Tapi nak tahu tempat makan paling best kat paris ni.. tunggu sampai bawah entry ni...


Sacre Couer - Quartier Montmatre (Metro Anvers, zone , line 2)



This is my fav monument kat Paris ni. bukan sebab lawa pon, actually die punye suasana sangat menarik. Untuk pergi ke bangunan , kalau keluar metro tu kena naik bukit yang sangat tinggi. Kalau ada kabel car, ok, tapi kalau rosak, naikle tangga yang beratus-ratus tingkat tu. Tapi bila sampai atas, suasananye sangat calm (make sure pegi mase matahari nak tenggelam) Orang akan lepak-lepak tepi tangga, akan dapat the best view of Paris in the evening (kalah eiffel tower) akan ada orang main gitar sambil nyanyi2... memang dapatlah rasa kehidupan orang paris.. n kat area2 atas ni gak ada kedai souvenir yang murah2 jugak, n tempat untuk lukis gambar buat souvenir. Sangat best untuk dilawati (berkali2 datang x pernah jua aku masuk sacre coeur tu) Kalau pernah tengok cerita Amelie Poulain, kat sinilah most of the pengambaran tu dibuat.
Kalau nak turun dari Sacre couer, awas dengan tangan anda. akan terdapat sekumpulan orang2 afrika yang akan memakaikan gelang di tangan anda.. lepas dia dah pakaikan gelang tu, baru die mintak charge yang sangat mahal.. time tu nak bukak dah tak boleh dah.. so elakkan berhubungan ngan orang yang tak dikenali ye
Pigaille ( Zone 1, metro Pigaille, line 2)
Ada apa di sini? takleh cerita lebih2. cume untuk orang yang curious bolehle turun.. hehehe.. dekat je ngan sacre couer tu.. kalau curious singgahle..
Hard Rock Cafe (Zone 1 , metro Grandes Boulevards , no 9)
memangkan hampir keseluruhan baju saya ditaja oleh hard rock, maka perjalanan ke Paris takkan lengkap tanpa membeli souvenir di Hard Rock Cafe. Just nak indicate location dia sahaja, apa yang ada kat dalam macam biase le kan.. bila kluar metro ikut signe musee Grevin
Musee Grevin ni sebenarnye museum patung lilin. Terpulangle kalau nak pergi .. (tapi takdele sebest madame tussaud) ianya terletak sebelah Hard Rock Cafe.
Mosquee de Paris (Zone 1, Place Monge, line 7)
Masjid utama di Paris tu. Frankly speaking aku pon pernah gi sekali je , itupun subuh tak nampak sangat le apa yang ada (bukanlah saya tidak ke masjid, tetapi biasanya saya musafir) Tapi menurut kawan2 yang pernah ke sana, tempantnya sangat besar dan lawa.. Cuba bayangkan aku gi subuh2 tak nampak apa.
Stade De France (RER B , Zone 2, La Plaine Stade De France)
Stadium world cup 1998, juga tempat terletaknye hotel fevret aku tu. Kat sini bolehle korang dapatkan marchandise2 official untuk france punye team. And memandangkan world cup rugby pun dibuat kat cni, maka akan adalah official marchandise utk tagbi jugak.
La Defence (Zone 3, RER A atau metro line 1, metro La Defence)
Once korang jalan2 kat paris ni korang akan sedar yang most of the buildings adalah bangunan2 yang lama2. itu yang membuatkan architecture kat Paris ni unik. Antara tempat yag korang leh nampak kemodenan Paris ni adalah di kawasan la defence ni. Barulah kat sini korang leh jumpa mall, bangunan tinggi2, senang cerita macam KL le. In case kalau korang dah pening kepala dengan bangunan yang uzur2 , why not singgah sini. At least boleh lepak2 sambil minum starbucks (Bukan senang nak jumpa starbucks kat france)
Disneyland Paris (Zone 5, RER A, Marne La Valle Disneyland Paris)
macam tak perlu describe je ape yang ada kat sini, faham2 jele.. disneyland apa lagi yang ada kat sini. Just reminder yang biasanya orang akan habiskan at least satu ari kat disneyland ni. Pandai2 bajet makan sume, and try check disneyland paris punye website, sometimes ade tiket murah yang perlu dibeli beberapa hari sebelum ke disneyland.
Chateau de Versailles (Zone 4, RER C, Versailles rive gauche)
Kedatangan ke france takkan lengkap tanpa melawat istana-istana di france ini. Itulah antara tarikan utama di France ni. And istana tercantik yang paling berhampiran dengan Paris ialah Chateau De Versailles ni. Dibina pada kurun ke 15, oleh Louis 14. Perjalanannya dari paris agak jauh tetapi bila sampai, bolehlah menghabiskan satu hari di sini. Melawat istana mewah, lepas tu ngan taman2 dia sume, kalau malam, kadang2 ada performance. kalau dah tak tahu nak buat apa di paris tu, bolehle melawat chateau de versailles ni.
Strasbourg St Denis (Zone 1)
Tempat aku wajib datang kalau ke Paris.. sebabnye.. makan.. sini memang syurga untuk makan le.. kuar2 metro korang akan nampak KFC.. sure terliur n teringin nak makan .. nak2 orang yang jarang balik Malaysia.. Guess what.. sume KFC kat France ni halal.. so korang bolehle serbu KFC tu dan makanle puas2.. nak bawak balik ke suke ati korang le.. once korang dah muak makan kfc tu, try cari satu pintu gerbang, ala2 arc de triomphe. Bila korang masuk pintu gerbang tu, voila, kiri makan, kanan makan, akan ada satu jalan yang sangat panjang yang ada pelbagai kedai makan india or pakistan dan juga arab. Nak makan beriyani ke, nasi dengan kari ke, tandori ke.. sila2 n harganya juga tak mahal. Dalam 5 euro untuk beriyani (sama harga ngan kebab) .
begitulah sedikit sebanyak tempat2 yang boleh dilawati semasa di Paris ni. Banyak lagi sebenarnya tempat2 yang korang boleh lawat, tapi ni apa yang aku biasa pegi kalau bawak kawan2 datang. In case ada nak tanya apa2 bolehle e-mail terus ataupun tulis je komen bawah ni.. Selamat melancong.. Bon voyage! n yang penting skali, slamat makan KFC halal.. hahaha

Monday, October 1, 2007

selamat hari raya

Sunday, September 30, 2007

Happy birthday Aiman


Oh Aiman,

adakah kau mengerti,

hari ini hari isni,

satu haribulan sepuluh...


selamat hari lahir,

kan kuucapkan kepadamu


kalo sambungkan ade lirik insan tercinta.. so baik aku stop kat ctu je.. kalo sambung lelebey kang lain lak maksud.
happy birthday kat aiman zakwan jidin. ataupun lebey dikenali sbagai telo je.. sedar x sedar dah dekat 4 tahun aku kenal ko.. kenal mule2 ade mamat sdar sorang ni le.. mase kat intec dulu nak tumpang naik kete pergi shah alam ke ntah mane ntah. pastu aku tunggu punye tunggu tak datang2 gak.. hangin aku.. pastu esok aku bising ngan edie ade budak sdar mane ntah kate nak tumpang last2 tak datang..
pastu sangkut gi la rochelle sesame.. nges3 padan muke.. tapi nak marah x jadi.. sebab mamat ni layan AF gak time tu, cume time tu die minat zahid le.. aku minat kaerr (ha.. skarang tgk.. lagu sape yang berkumandang kat radio.. x lamenyelah si zahid tu).. sampai kat la rochelle make bermulelah hidop friendship slame empat tahun.. from kawan to housemate to best friend.. nges3..
so, kepada aiman yang dah smakin membesar, selamat tambah umur.. cam biaselah.. skang ni dah dua puluh satu tahun dah boleh sewa kete dah.. jangan tengok mende2 tak snonoh slalu waktu aku tidor.. smoge enjoy life..

kenapa kad raya dapat lambat?

Surprisingly, cuti kali ni was the best cuti sepanjang 3 kali aku balik cuti kat Malaysia. Memang sangat pelik memandangkan aku balik cuti kali ni panjang. Biasanya kalo sebulan duduk malaysia dah bosan, ni x bosan2 agi. Xdelah x bosan, tapi masih boleh diterima le.

Maybe disebabkan cuti kali ni, banyak mende yang aku buat dan banyak le orang2 yang satu ari dulu pernah menceriakan hidup aku dapat ditemukan di Malaysia ni (serious ayat ni keling gile)
And ditambah ngan projek aku ngan abang ipan ngan raiz.. menjual kad raya, memang rase ade je mende kene buat kat Malaysia ni, so xdele bosan sangat.

so mulekan ngan projek kad raya nye cite. idea ni mula2 diber oleh sifu aku, abang zeffereli lame dulu. die suh jual kad raya untuk memajukan MASAF le ni kirenya. Pastu mende ni terbengkalai ngan sebegitu lamenye sampailah lepas dinner MASAF tu, tengah lepak2 n sangat borink xde mende nak buat.

Aku pon call abang ipan dan kasikle idea untuk projek ni. Sangat positif die ni. Walaupon waktu itu man u cam kene blasah kan, awal-awal league, die tetap menyupport projek ini dengan sepenuh jiwa. Ni kire- dekat2 3 minggu sebelum pose le ni. Memang x tunggu dah, terus je gi kedai printing, tempah kad raya n start promotion.

Nak dijadikan cite, design kad raya awal tu burukle sesangat. nangis aku ngan abang ipan tgk design asal die. cube bayangkan, logo MASAF tu , die perbesarkan buat corak kat blakang kad raye tu. Berwarna warni kad raya tu. Aku ni dahle x reti cakap taknak, kat cni le kemahiran mengpangkah abang ipan tu digunakan utk memujuk si pekerja tu untuk tukar design blakang, dan hasilnye korang leh le tengok kad friendster aku tu.

printing ni pon chiant gak. Mule2 katenye nak siapkan seblom pose. eh.. mule2 die kate nak siapkan sblom abang ipan balik france( 3 hari b4 pose), pastu die tunda sampai sblom pose , pastu delay sampai tgh2 first week.. last2 second week baru dapat.. tak pasal2 orang start marah-marah kad raya x dapat le.. nak wat camne, nak explain susah.. tapi inile permasalahnnye bile meng subcon kan projek kepada orang.. kite yg kene deal ngan subcon nye error..

in the end , aku kene pos laju untuk kad raya tu sampai seawal mungkin kat customer. n pos lajunye bayaran adalah 2 kali ganda ngan pos asal yang kitorang bajet.. sebagai effect kitorang nye profit turun, boleh dikatekan sangat negligeable.. tapi xpele.. for the sake nak kasik orang2 kat france ade kad raya, untung blakang kire.. bsyukur x rugi je.

tujuan aku luahkan semua ni supaye pembace2 yang dapat kad raya lambat faham. bukan kitorang saje2 kasik kad raya tu lambat, kad raye tu x sempat nak singgah kat rumah kitorang lebih drpd satu ari pon. once dapat terus kitorang pos. tp ade masalah pihak2 lain yang membawa effect kepade projek ini, in the end , untung x banyak.. tapi it's ok.. harap lepas ni dapat support anda sume agi.. n kitorang akan perbaiki sume kelemahan yang ada..

sumorang tertanye2 bape kad raya yang dapat dijual.. terima kasih kepada sokongan anda sume, kad raya yang dijual melebihi 4oo keping (ni jumlah terakhir sblom kad raye tu bertolak ke france) abang ipan ngan raiz ade jual lagi kat sane.. memang sangat gembira ngan bilangan kad raya yang dijual..

harap kualiti kad raya ni bagus.. kalau nak komen ke (pasal lambat tu dah dijelaskan) bolehle reply entry ni.. tahun depan, kalo ade rezeki lagi, kitorang plan btol2.. planning untuk kad raya tahun depan memng dah start dibuat dah dari skarang berdasarkan pengalaman tahun ni.. harap lepas ni kad raya tu dapat dijual ngan lebih bagus.. kualiti lagi tinggi dan dapat lebih awal..

sebelom mengundur diri, sekali lagi mintak maaf atas kelewatan kad raya yng sampai ke depan pintu umah anda.. trime kasih kepada abang ipan ngan raiz yng telah menjadi sorang yang sangat supportif dalam projek aku kali ini.. without u, i'm nobody man..

and trime kasih kepada mereka2 yang telah membeli kad raya ni.. sangat bersyukur dengan pembelian korang, modal yang dikeluarkan tu dapat dibaliki (ni lagi satu ayat ntah pape) walaupun x untung sangat sebb problem printer tu, it's ok.. harap korang gembira ngan kad yang ada..

Wednesday, August 22, 2007

Sebulan yang cepat

It was the fastest one month of the year.. sekejap je dah sebulan aku cuti kat Malaysia ni.. n sedar x sedar banyak dah mende yg aku buat dalam masa sebulan ni.. kalau dalam masa2 yang lalu.. sebulan tu memang sangat lama n rasa sangat tertekan nak tunggu sebulan cuti kat malaysia ni habis.. tp untuk tahun ni.. aku btol2 le isi cuti ni.. tp ada dua bulan lagi.. i bet that this two months akan jadi sangat lame ..

Prank Goda.

As aku balik, Goda dikenakan oleh aku.. dia tak tahu pon sbnarnye aku balik.. jadik aku cakap ngan dia yang ada kawan aku dari France nak datang.. nama dia Jim.. mintak dia tolong amikkan.. so masa aku mendarat.. nampakle goda melopong carik2 si jim ni.. pastu nampak muke aku.. terkejut beruk die.. kalah amir terperanjat tgk aku kat dublin.. rupe2nye sume orang dah tau aku balik.. goda je tak tau n blur.. kire sume org berpakatle ni dalam rancangan aku mengenakan goda..


Kami pon berkumpul2 n kluar2 kat kl reramai.. ngan geng2 lame le.. tanpa sebahagian rakan2.. tapi kitorang menghormati ketiadaan mereka2 seperti alim, matoque, tiket .. ngan mencipta imaginary mereka..


Back to College..

Haha.. jangan jeles.. Back to college ni idea aku.. tp xdele aku smangat sangat terlibat ngan mende2 ni... aku cume pemerhati je.. n tukang slam idea orang .. "devil advocate" kirenye..

Basically mende ni ialah kami pulang semula ke MCKK dan berjumpa dengan form 1 form 1 kami dulu.. n beri mereka guide untuk pembelajran lepas spm.. a level.. ib sume.. blajar kat non english speaking country sume,... adale module2 yang menarik2 sume..

pastu in the end ade forum.. dapat le jumpe our form 5 99, budu n aleq.. aku jadi pengerusi majlis mase tu.. ade gak le watak penting kat back to college ni..

mase back to college ni ada dinner batch sume.. alhamdulillah ada 70 orang gak yang datang.. x sangka lepas 4 tahun .. ade banyak perubahan ngan member2 batch sume
.. ada yang makin membesar.. ada yang meninggi... ada jugak yang tak berubah2..

at the same time.. dpt jugak jumpe adik2 aku mase form 5 dulu.. chehh.. x sangka diorang ingat agi kat aku.. haha.. dapatle tgk perubahan sorang2.. aku then just realize how much cepatnye junior2 dan kanak-kanak ni membesar.. rase cam tetiba hati ni cam touchy sket.. balik2 kat umah lepas tu cam tiba2 ada keinginan nak jumpe adik2 0206 yg aku jaga dulu.. aku pon dptle kontek sket2.. n ntah.. rase cam terharu je.. tgk masing2 dah membesar n ada kehidupan masing2

MASAF's dinner

Minggu pertama, jumpe member, minggu kedua uruskan back to college tu n dalam minggu ketiga n keempat ni lak.. aku uruskan seminar n masaf's dinner.. it was really a challenge.. n aku rasa aku nak buat entry special untuk masaf dinner ni.. banyak benda yang aku blajar .. paling penting .. time ni le dpt nampak member2 aku yang mane sanggup berkorban sume nak tolong aku.. sanggup bersenkang mata sampai kul 3-4 pagi melipat kertas2 sume.. ada yang sanggup berpeluh2 waktu dinner x makan sume... ada yang sanggup meredah sesat barat lalu lintas utk menolong aku uruskan mende.. trime kasihle bebanyak.. n dapat jugak aku jumpe budak2 pekom baru ni.. yang slame ni x nah aku sedar pon kewujudan diorang ni.. hahah chill gak.. insya allah kalo aku free.. aku buat entry baru utk yg ni..

Bermulanya STAGE

Dan pada 13/8.. maka bermulalah sesi persekolahan aku utk tahun kedua kat telecom lille 1 ni ngan rasminya.. dengan praktikal aku kat group IKRAM.. engineering leading company kat Malaysia ni.. aku keje kat finance department.. menguruskan bayaran2 yang dibuat kepada IKRAM dan bayaran2 yang IKRAM buat.. xdele aku happy sangat buat stage kat ctu.. sangat computerized n aku x nampak sangat apa yang aku buat kat entreprise ngan apa yang aku blajar kat ecole.. lepas tu lebey kurang ari2 buat mende same je.. masuk bende dalam pc dari paghi ke petang.. aku rase stage ouvrier aku lagi best dari ni.. tp tak tau le.. dalam mase 2 bulan lg ni mcam2 boleh jadi..

Berhibur

Tetibe rase sunyi le pulak.. majoriti member2 aku yg kat kl ni dah balik.. goda dah balik india.. lepas je goda balik kami dah x aktif dah kuar2 sume ni.. budak2 lain x balik (alim sume.. tiket) .. n budak2 france pon dulu awal2 kami ada gak kuar2 .. skang ni musim2 stage dah abis.. dioran pon sume dah pulang ke umah masing2 menikmati sisa2 summer holiday.. n member2 pekom yang same2 aku berpenat lelah buat seminar n masaf dinner dah balik france.. sian diorang kene blajar.... ni baru awal.. aku tak tau le lagi 2 bulan nak merasa camni kan..

Buku wajib

A
ku slongkar buku wajib aku (autograf book) mase kat koleq dulu..n x sangke ade quotation yang aku dpt dari mane ntah aku masukkan.. tp mende yg aku quote dlm buku wajib aku ni aku nak dedicate kat mereka2 yang telah menghidupkan bulan pertama aku kat malaysia ni...
trime kasih banyak2 sebab wujud..

"As long as we have memories, yesterday remains.
As long as we have hope, tomorrow awaits.
As long as we have friendship, today is beautiful."







Monday, July 2, 2007

dah nak abis first year dah

Skarang ade kat Paris, rumah Aiman ex-housemate aku. Lepak cni seminggu kot sblom meneruskan hidup .. Dah lama x update blog n byk benda yg nak cakap.. tp kang tulih bebanyak kang bukannye orang bace.

Jumaat yang lepas kira berakhirlah kehidupan aku sebagai first year student kat ecole d'ingenieur. Alhamdulillah boleh dikatakan yang tahun pertama di agak sukses gak aa (bergantung kpd exam jumaat lepas gak le tp insya allah ok kot)

Aku kat paris ni skang saje nak menghilangkan kebosanan menyungul sorang2 kat lille.. sejak 2-3 minggu lepas sume orang dah start balik malaysia meninggalkan kami2 kesungulan kat lille.. mule2 syazana.. pastu ajib ngan matno 3 minggu lepas.. pastu zarf.. syazwan.. eijas .. n yg plg last skali kimi.. rumah yang dulu bising nak mampos kat rue manuel tu dah berpuaka dah.. siap berasap sume kat dalam periuk nasi (sapele x basuh periuk nasi sebelum balik malaysia)

dan 22/6 yg lalu.. dah nak dekat 2 minggu dah.. berlansunglah majlis graduation kat ecole aku .. n daripada ramai-ramai orang yang graduate tu.. adalah 2 orang budak malaysia.. the first-two malaysian graduates kat TL1 ni, and the first 6 malaysian graduate yang terus masuk ecole ingenieurs lepas preparation ..
Zeff,
Congratz sbb berjaya grad .. bangganye ade budak koleq yg jd first 5 graduates kat France.. sure ko jadik idola budak2 koleq yg lain nak datang cni. hahah (dah2 le wei promote skolah) papepon terima kasih sbb dr awal2 lagi waktu kat lr dgn seriousnye memberi tunjuk ajar n hidayah utk dtg ke lille (macam mentor le plak) n dari mase ke semasa terima kasih sbb menjadi tmpt release tension bile aku blajar (pegi bilik diorang, carik makanan, pau n mengumpat dan bergosip) n trime kasih sbb menjadikan kehidupan aku kat sini ceria n sweett slalu

Peon,
Walaupon jumpe kat lr tp aku cam x tegor byk ko, maklumlah, aku ni kan pemalu orangnye.. tp ingat agi mase gi bruxelles sesi pindah memindah aku (alaa yg zeff frust x sempat tgk england main tu) yg aku slaku junior ni kene duduk kat blakang n time tule start borak2 pasal trip ke istanbul korang sempena fin d'etudes. tak sangke dari hari tu jumpe ko dah nak abis dah annee n korang pon dah nak gi istanbul dah.. Terima kasih untuk setahun yg best ni.. masak2 sume .. kengkadang aku saje je pg 8.30 mlm blk ko sbb tau tu waktu memakan korang .. n fevret food aku ialah bende mexican yg letak kat dlm kerepek n ade daging2 banyak kat dlm tu..huhuh.. nnt korang dah nak blah aku nak mengepau makanan (n oren ) kat mane le lagi.. semoga sukses slalu dlm kehidupan..


Lepas tu tahun dpan, bilangan budak2 Lille ni pon akan berkurangan.. peon ngan zeff dah xde (sadis sbntar) farid pon dah nak ke toulouse dah.. kalo korang nak kenal farid, die ni mamt yg tengah half way down kat gambar ni.. gambar ni mase trip wakil2 kelab lelaki lille (n cawangan grenoble) meronda2 pusing west-france.
Farid
Selaku presiden kelab lelaki lille, aku dengan ini mengucapkan tahniah n syabas kerana menjadi ahli yang menepati setiap tatasusila kelab lelaki lille. Pemergian anda daripada kelab sejak bulan 3 yang lalu sangat dirasai oleh ahli-ahli kelab n keceriaan rue manuel juga telah berkurang. aktiviti2 rasmi telah bertukar daripada berbual2 kepada bermain game.. itu baru rase kehilangan anda di rue manuel, blom agi kehilangan kat lille.. dalam bebrapa bulan yang akan datang, anda akan meninggalkan lille utk ke toulouse.. memandangkan anda masih agi dlm France, maka jangan lupalah utk membuka cawangan kelab lelaki di toulouse (yg mungkin bakal diterajui oleh anda sendiri dgn bantuan fadhil) so all da best in da future et la vida..




n finally, biaselah yang terakhir utk syazwan (ucapan terima kasih adalah berdasarkan ranking kawan ye syazwan) syazwan dah balik malaysia dah.. ni ucapan utk syazwan

Syazwan..
thanx n good luck


Saturday, June 23, 2007

Perasaan yg x pernah wujud

Sunggu bercampur bauk pemikiran aku skang ni.. tak pernah aku rase pemikiran yang macam ni.. sejak hari isnin dulu, mula2 kelas sampai ari ni, aku x pernah paham pon ape yang diajar sejak hari isnin dulu..

tak pernah dalam tahun ni aku x paham sebijik pon yang diajar dalam kelas.. sangat mencabar skali kelas kali ni.. baru aku tau ape bezanya belajar kat ecole d'ingenieur ni... kalo ikut rekod2 tahun lepas, subjek ni memang susah gile.. 95 pratus batch biasenye akan fail subjek ni .. tak paham lansung pemende yang belajar..

camne nak revise kalo x paham pemende yg diajar.. nak buat latihan ape pon x faham pemende.. isk isk sikk.. tertekannye.. nak ngadu pon dah xde orang nak ngadu dah.. x pasal2 aku kene ngadu kat fadhil... arggh... tertekannyye..

slamat bercuti bagi mereka yang sdg sronok gile di rumah menonton emil emilda.. n slamat meng cassez la tete kepada mereka yang mengambil exam b31 jumaat ni.. merde..

Thursday, June 21, 2007

seminggu yg sebok

Minggu ni boleh dikatakan sbgi minggu yg paling sibuk skali untuk aku selama aku jadik student kat Lille ni. Mula2, bermula dari rabu-khamis lepas, aku ke london utk menonton ocean 13 sambil mengrenew passport aku.. macam2 kisah n ragam orang london aku nampak tp aku x nak tulis kat cni sbb nanti panjang ceritenya jadi.. khamis pagi je.. dalam pukul 5 pagi, aku sampai dari london naik bas eurostar.. aku terus ke rumah matno membawa nasi lemak n nasi goreng n tido kat sana.. tp dalam pûkul 7.30, dah kene bangun sebb ade test writing spanish.. terpusu2 aku ke kelas di kala orang2 tgh lena diulek mimpi. masa test tu.. mate aku dah berat dah.. nak tido.. tp kuredahkan jua hati ini dan buat je cepat2 ape yang mampu.. penat buat cepat2 untuk carik katil, cikgu spanish aku x kasik kuar kelas.. die suruh lepak sampai habih waktu.. ceh.. hampeh btol... habis kelas aku terus balik n misi aku mencari katil matno

Sampai2 umah ade farah n tunggu semy dtg.. tak jadik lak tido.. aku pon teruskan misi mencari rumah aku.. petang tu cam ade kelas ingles tp malas gile nak gi.. aku pon ponteng n petang tu mlawat satu rumah kat fives bersama kimi n matno.. tp aku kan demand tinggi cam x jadi gak amik umah tu sbb besar sgt.. last2 balik tgk ajib ade masak2.. mlm tu aku kene balik umah sbb rumah tu penoh sgt..

pagi jumaat aku ke kelas blajar matematik.. isnin ade exam math... ceh hampehnye cikgu.. aku x sabar2 nak balik malaysia dah.. tak larat nak meneruskan pembelajaran.. sedar2 syazwan ngan zarf blah gi colmar n pintu bilik zarf terbuka luas memanggil aku.. aku pon ape agi.. gunekan bilik tu utk stadi malam tu di kala budak2 ni bergumbira sebab malam tu malam terakhir matno ngan ajib kat lille.. kuatkan iman utk berjaya..

esok pagi2 dlm kul 7 aku pon bgn n mandi2 siap2 nak hantar matno ngan ajib n farah n semy kat gare.. lepas antar farah, aku, matno, ajib n semy gi jap minum2 kat kedai kat lille europe.. pastu naik tren.. and bile lepas naik tren.. jeng3.. aku buat surprise kat ajib ngan matno.. sbnarnye aku dah beli tiket dah nak antar diorang sampai airport.. sweet kan aku.. hahahah.. takdele.. pikir2 lepas ni cam 4-5 bulan agi baru leh jumpe kan.. so alang2 antar jelah sampai airpot..

sampai2 paris terus serbu umah telo.. telo lak nak kuar uruskan tiket flite die.. aku pon ikot ngan ali.. tgk2 die ade masalah lak.. flight die nye reservation kene cancel le.. pastu kene tambah extra duit le.. kuang ajar btol orang french.. anarquer sungguh.. last2 kene dtg lain ari nak bincang ngan manager die..

lepas tu gi makan kat restoran malaysia ngan telo, ajib n matno ngan ali.. order le nasi lemak ngan ayam.. lepas tu ramai gile dtg ade budak2 malaysia lain. dhirah syaza ngan bdk2 blois.. meriah sungguh paris ari tu.. diorang nak jumpe kak siti(orang jpa kat cni yang bakal balik malaysia) maka dgn rasminye aku poon carile umah lain nak lepak malam tu .. dahle kasik tau telo last minute.. kul 11 sampai kul 8 baru kasik tau..

lepas tu gado ngan matno nak beli souvenir kat sacre coeur.. diorang nak gi notre dame.. last2 orang besar kenelah mengalah.. sampai2 sacre coeur kene naik tangga 100 tingkat sbb die nye funiculaire rosak.. ajib dah tarik muke dah time tu.. hahah.. tp sampai2 atas cam legenye.. n ade banyakle souvenir.. aku pon habis dekat 100 euro beli tshirt2 world cup..

lepas shopping cam malas gile nak turun.. naik2 berjam2 tp lepak skejap je.. maka kami pon melepak kat tangge sambil mengambil angin petang.. ni yang aku suke kat sacre coeur.. lepas shopping2 leh lepak kat tangga n didendangkan ngan lagu2 seperti no women no cry.. time tu aku pon melayan jiwang jap..

turun2 terus balik umah telo.. aku lepak bilik jamal ngan ajib matno sat sambil reminsce alma matter le konon2nye.. malam tu kuar ngan budak2 batch utk makan sushi.. pk2 balik cam lame aku x jumpe sumorang n skali skale jumpe sgt terkejut ngan perubahan sume orang.. sronok pon ade.. bercampur baur perasaan..

malam tu gi umah raudhah lak.. lepak2 skejap je pastu tumpang bilik faizal tido..
esok bgn pagi2 utk antar diorang gi airport.. hadi ikut same... lepas hantar.. dapatle souvenir gel ngan ubat gigi ajib sbb die xleh bawak mende alah itu atas flight.. balik2 cam malas lak nak tinggal hadi kat airport.. maka aku pon teman die sampai paris n lunch sesame.. ooh.. kat airport dah ade cam monorel yg hubungkan 3-3 terminal.. xyah naik bas dah.. maju sungguh french akhirnya..

pastu balik lille.. n revise utk exam isnin.. ceh bukannye masuk otak pon..

pagi isnin exam pastu lepas exam je terus ade subjek baru.. dahle poning kepale memikir.. petang gi umah syazwan.. umah die kene pecah.. abis duit die ilang sume.. cet.. sian gile.. dahle nak balik malaysia.. ade masalah lak ... pastu dengar ceramah tuan rumah die sume.. ho ha ho ha...

selase tu cam gi kejap je kelas n jumpe syazwan utk tolong die settelkan kes polis sume.. aku cam kasik resit je sbnarnye pon.. lunch kat chinese restorang.. kirenye untk last time le lluch ngan die.. hilang agik 2 orang kat lille (zarf pon balik ari tu gak) balik2 umah ade projek english nak kene buat... aku pon buatkanle utk satu group sbb malas le nak bincang2 ni.. leceh...

rabu smalam kene prepare presentation.. ade presentation english, communication ngan spanish.. pade mase yg same kelas start 8-6... tertttekannnnnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

tadi abis sume presentation.. lege gile rasenye.. okle kot sume.. kene puji je memanjang.. hahahah.. aku dah tak reti nak cakap ape dah.. lepas ni kene stadi untuk exam last aku jumaat dpn.. dah le ape die ajar x paham.. tp kene pass gak exam ni.. nak kekalkan rekod xnah fail agi utk tahun ni..

okle.. aku sbnrnye biase cite kat budak2 cni.. tp dah xde orang nak cite.. terpakse le aku tulih kat cni n meleter kat korang...

selamat makan nasi briani ngan pampodom bagi mereka yang berada di malaysia..

Monday, June 18, 2007

semua dah balik mesia

ajib dan manau dah balik.



bosannye lille..

Sunday, June 17, 2007

I dont wanna be alone

I wake in the dawn to showers of light
Moments of emptiness surround
Floating away with auras of hope
But reality brings me down to the ground
What can i do ?
What can i say ?
I need a place to hide away
Just for a while, just for a smile
Just for the life i used to know

Where every song
Was filled with words of love and not of anger
Where did they go ?
Why did they leave me far behind ?


Cause i don't wanna be alone
Living life all on my own
I don't wanna live my life in isolation
Filled with empty decorations
Cause i wanna be with the people that i know
Who will do the things i do
Making all my dreams come true
I don't recognise the shadows on my door
Although i've seen them all before
Because the only thing i really want is to be with you...

I look at the sky, it looks back at me
I can't hear the silent melodies
I know that i'm here yet i am lost
Blown in confusion by the breeze
Hiding my face, crying alone
I need to find my way back home
Back to the place, the wonderful days
Living the life i used to know

Where every smile
Was born out of a love and of sincerity
And every tear of everflowing joy

Wednesday, June 13, 2007

London calling

ish.. jalan je aku ni.. mane duit x abis..

currently in London utk menonton Ocean 13... harap2 berbaloi le ngan duit yang kuar..

update later...

wish me luck jumpe keira knightley

Sunday, June 10, 2007

Selamat pengantin baru







Selamat pengantin baru kepada kakak aku yang melansungkan perkahwinan tanpa aku..isk isk iskk.. tak boleh nak tumpang makan kek 5 tingkat tu. Gambar-gambar dicuri dari friendster. dia..

p/s: alim, camne projek apit mengapit kite.. hahaha

Saturday, June 9, 2007

Comptabilité analitique

Kalau kat sini (Telecom Lille) ada satu subjek yg name die compta analitique.. benda ni sebenarnye adalah menglist segala keuntungan dan kebaikan terhadap keputusan2 yang bakal diambil dan menilai.. mane satu lebih menguntungkan.. kali ni, aku nak buat comptabilité analitique dan mintak anda membantu aku mengambil keputusan

Situasi : pada tahun depan, aku akan pindah rumah (lagi, tiga tahun berturut2) disebabkan rumah sekarang yang sangat jauh dari metro dan kehidupan berkongsi dapur yg sangat aku x suke (kalo kongsi dapur takleh masak ikan masin, belacan, pekasam dan sebagainya) oleh yang demikian, skarang ni ada 2 tempat yang berada dalam list aku

Rumah A

Terletak betol2 dkt dpn stesen metro fives (2 stsen dari bandar dan 7 stesen dari universiti)
harga 400 euro termasuk elektrik, internet, air, tv cable n heater
kerjaan bagi bantuan 150 euro
kena share internet dalam satu bangunan (connection internet mungkin x slaju yh disangka)
2 tingkat
tingkat satu kecik gile.. nak letak sofa pon tak muat..
atas die besar sket je.. tapi dekat attic.. rendah gile
tuan rumah bekas pelajar telecom lille 1 dan ade company it sendiri
siap offer kat aku kalo nak buat praktikal tempat dia
disebabkan semangat bekas pelajar telecom lille 1, tak perlu carik orang untuk bertanggunjawab kalo ape2 aku buat kat umah tu

Rumah B
Rumah budak2 Malaysia duduk skang ni
ramai orang Malaysia kat sini, dlm 5 orang
rumah ni besar agi dari rumah satu agi tu, tp satu tingkat je le
internet nanti kene pasang sendiri
jauh sket dr tempat belajar 12 stesen lebih kurang tp 3 stesen dari city center
sewa rumah 300 euro je
kerajaan bagi bantuan 200 euro
kene pasang internet, sume sendiri
bayaran x termasuk charge air n elektrik
ade budak2 malaysia yang best2 kat sini tp diorang pon cam last year je kat sini
kene carik orang yang bertanggunjawab kalo aku buat masalah kat sini..
rumah besar n luas (takdele atas atap)

Pendapat aku: aku cam nak duduk umah yg first tu, tp hargenye sangat mahal berbanding kebesaran die.. tp kalo duduk sane, takleh nak lepak ngan budak2 malaysia lain, terpakse berkawan lagi dengan imaginary friends.. rumah tu pulak kecik n maybe makin suram hidup aku.. tp umah satu agi ni bayaran die x termasuk elektrik sume.. n jauh sket dr skolah..

tak tahu nak buat ape.. huuh

Wednesday, June 6, 2007

Berjalan2 di 5 bandar

Memberi penghargaan kepada kimal dan adik kimal yang datang dari jauh, aku menguruskan satu trip untuk diorang ke 5 bandar (7 le kalo masuk lille n paris).. sgt berbaloi percutian kimal bersame Jep travel agent.. sekarang ni bolehle bace pakej percutian kimal.. kalo ade yg berminat marilah.. yg pergi dalam 7 orang kimal dan rakan2 sekelas aku, n cost sorang bayar lebih kurang 90-100 euro termasuk transport n penginapan.( gambar seblah ni gambar kat Dan Haague nye bangunan pentadbiran)

Anvers (Antwerpen)

Bandar pertama persinggahan kami ialah Anvers, atau Antwerp dalam bahasa Englishnye.. perjalanan dari Lille ke Antwerp mengambil masa lebih kurang sejam stgah dalam kereta (lebih kurang sama perjlanan Lille-Brussels). Antwertp merupakan sebuah bandar yang sangat terkenal dengan berlian. Memang berlian bersepah2 di tepi jalan untuk dijual. Tapi macam kami sampai agak lambat, dalam pukul 830, jadi kedai-kedai berlian semua tutup. Memang bandar ni sangat terkenal le dengan berlian, jadi kalau mahu ke mari, bersiap2 le dengan duit yang banyak n berlian cni hargenye xde le murah.. lebih kurang je mane2. Selain itu, ada satu square yang lebih kurang macam grand place kat Brussels.. tapi mase kitorang pi, ade cam konvoi kereta antik.. so bergambar sakan le kitorang ngan kereta antik..

Bose Amsterdam

Kami seterusnya bertolak ke Amsterdam selepas konon2nye lepak stgah jam kat Antwerpen (habis aku kene makan dalam ngan kimal sbb kitorang shopping kat sejam stgah) Kami terus bertolak ke Amsterdam malam tu.. bertolak dalam pukul 10 lebih, tapi perjalanan malam tu sangat mencabar.. aku bukan main pecutle nak sampai hotel dalam kol 12.. tp ade satu jalan jam yang sangat teruk.. tersangkut kat 2-3 jam jugak .. lepas jam tu.. nak cari hotel satu hal

Hotel ni name die Bostel Amsterdamse Bose, so aku letak le kat GPS aku tu Amsterdamse Bose... rupa2nye Amsterdamse Bose tu maksudnyer cam hutan simpanan amsterdam.. 2 -3 kali gak kitorang meredah hutan simpanan tu (dengan opel zafira kitorang) mmg gaye2 cam cite jangan pandang belakang n cermin btol me) kat sejam 2 mencari.. last2 tak jumpe.. ingat nak decide tido dalam hutan tu je (ni memang hutan betol tau.. cam kat FRIM KL) nasib baik le lepas tu ade polis tahan.. kasik jalan.. rupe2nye hotel tu di sebelah entrance hutan.. sampai2 hotel kol 2 30 pagi ade orang2 yang tengah happy n high lpas hisap weed.. nasib baik hotel ni (camping site ye) dah sediakan tmpt tido utk kitorang.. masuk tido.. n dah x ingat dunia dah..

Zaansche Sans

Paginya kami bertolak dari Amstelveen (by the way hotel kami kat Amstelveen, 20 minit from Amsterdam) merentasi Amsterdam, untuk menyinggah di Zaansche Sans.. Kali ni kami tukar driver memandangkan si driver utama ni kepenantan kat 7 jam memandu smalam.. Zaansche Sans ialah must visit place bile ke amsterdam.. tapi die tak terletak di bandar amsterdam . Walaubagaimanapun, ada bas yang menghubungi centraal ngan tempat ni n tiketnye haraga 2.50 euro. tapi kami naik kete kene bayar parking 6.50.. tempat ni ade windmill le kalo nak disimpulkan.. tapi die nye pemandangan sangat menarik... ada windmill yg banyak2 n kandang kambing n yang paling penting ade tempat buat keju..
Jangan lupa rasa keju smoked cheese.. rasanya sangat lain berbanding dengan keju2 yang pernah aku makan di France ni.. N, sangat bertuah bagi aku, hari yang aku datang tu ada cam open day salah satu windmill di sini, so kami boleh naik dengan percuma, ada makan2 n minum2 dan juga ada explanation dari engineer2 windmill ni, slack aku tak paham jele..


Amsterdam

Selepas 2 jam berjalan2 di sana, kami bertolak ke Amstedam yang betol2 Amsterdam, n aku decide untuk parking di Amsterdam Arena.. memang aku nak singgah Arena pon sebenarnye sbb nak beli cawan ganti cawan telo aku pecahkan .. Mula2 sampai memang sangat terkejut tgk tempat ni.. sangat moden n meriah (ada shopping complex sume) Sangat berbeza dengan semua stadium2 yang pernah aku lawati (beberapa stadium uk, france, Itali n Turkey) Walaupun team x sehebat mane , tapi sangat kaya n canggih..

Aktiviti seterusnya adalah aktiviti bebas di bandar Amsterdam di mana kami berpecah kepada 3 kumpulan, aku dan miss potter..
kimal dan adiknya dan satu group lagi member2 french aku.. Kami boleh buat apa saja di Amsterdam n berkumpul semula di Amsterdam Arena jam 6. Dengan berbekalkan tiket metro 6.50 daily tiket n sebuah guide metro yang boleh didapati di information counter amsterdam (benda ni sangat essential untuk jalan) aku pon meneruskan perjalanan aku di sini..

Seperti biasa destinasi utama aku adalah hard rock cafe n sangat mencabar untuk mencari hard rock cafe kali ini.. tp lokasinye boleh di detect di buka panduan public transport yang diedarkan oleh pihak bandaraya Amsterdam.. Kemudian aku meneruskan perjalanan berpusing2 n berjalan2 ke jalan utama diorang yang ada banyak kedai2 yang menjual barang (barang je tau bukan orang) n sempat juga aku melalui beberapa kawasan pelancongan. Untuk makan, kat sini sangat mudah.. Ada KFC yang halal dan juga ke
dai kedai kebab yang boleh didapati di merata-rata Amsterdam. Tapi awas, harganya mungkin agak mahala sedikit berbanding dengan harga di France.

Lepas makan, aku cam nak menghayati detik2 terakhir di sini.. Mengambil bus tour merupakan satu aktiviti yang menarik tapi kat sini tak banyak bus2 tour sebagaimana di bandar lain (UK especially) tp ada penggantinya.. tour boat.. Aku pon bayar 11 euro untuk naik tour boat selama sejam mengelilingi canal2 di amsterdam..

terdapat pelbagai syarikat yang menawarkan khidmat bot pada harga yang berbeza n jangka masa yang berbeza.. jadi buat survey betol2.. Tapi for me, benda ni tak berbaloi sangat.. Takdelah seinformatif bus ride yang aku naik di belfast dulu. Harus diingatkan yang tour ni berjalan dalam 3 bahasa, english, dutch n german.. jadi informasi yang diberi adalah sepadat mungkin.. so.. maybe lepas ni korang boleh pikir dua kali sebelum decide nak naik boat.

Banyak tempat yang boleh dilawati di Amsterdam tapi dalam jangka masa yang singkat aku takleh buat sume benda. Anne Frank House, Van Gogh Museum, Sex Museum (oopss), Madam Tussaud, taman2 di Amsterdam, tapi tak sempat buat.. Walau bagaimanapun, aku percaya, dengan jarak 3-4 jam je dari Lille, ini bukan kali terakhir aku ke sana.. n setiap kali aku ke sana aku boleh buat satu benda yang berbeza..

N untuk mereka yang tak tahu, Amsterdam merupakan tempat orang sangat happy.. Drugs boleh didapati di merata2 dan juga hiburan.. Kitorang siap jumpe gula2 perisa marijuana, biskut marijuana sume.. n gambar ni menunjukkan camne kat tgh2 bandar tu kite leh peluk2 pompuan secara percuma.. Bagi mereka yang live life cool.. hahah datangle ke mari

Rotterdam

Bandar seterusnya destinasi kami ialah Rotterdam, sebuah pelabuhan yang terbesar di Europe. terletak lebih kurang sejam stengah dari Amsterdam, Rotterdam ni ibarat KL (dengan bangunan yang modern dan maju) yang terletak di tepi sungai yang cantik dan lawa. Kami menginap di sebuah Youth Hostel (Hostel Room Rotterdam) Lokasinya agak strategik di tepi jambatan yang korang boleh tgk dekat gambar ni.. Malangnya kitorang tak habiskan banyak sangat masa di Rotterdam, memandangkan waktu sampai banyak kedai2 dah tutup (sampai kol 10 malam kedai mana nak bukak lagi) n keesokan harinya, kami ada masalah dengan GPS yang bawak kitorang keluar dari Rotterdam pdahal kitorang nak pergi kat menara dia, dia bawak balik Lille..

Tapi dalam masa yang singkat ni, banyak benda yang kitorang dapat hayati. Kemajuan banggunan2 di sini menyebabkan korang sangat rindu dengan Malaysia.. Kitorang buat tour malam tu menaiki kereta sekeliling bandar ni.. driver malam tu (driver US) bawak kitorang pusing2 dekat sejam turun naik jambatan n kluar masuk terowong bawah laut.. sampai ada orang blakang tertanya2 "kenapa pergi makan cepat, balik jauh" dengan suara innocent tak paham2 yang kitorang dah sesat..

N di sini gak berlakunye sedikit konflik antara aku dan kimal yang dah hidup 5 tahun di MCKK dulu. Disebabkan seorang gadis jepun yang duduk sebilik ngan kitorang, berlakulah sedikit peristiwa seperti menikam blakang member, mengambil hati gadis jepun , ambik tiket metro kawan untuk dioffer kepada gadis jepun, nak hantar ration kat gadis jepun dan sebagainya.. last2nye niat kami untuk menackle gadis jepon itu punah apabila seawal pagi, dia dah meninggalkan bilik untuk ke Amsterdam tanpa mengucapkan goodbye kepada salah seorang daripada kami...

Sebelum keluar dari Rotterdam hari terakhir perjalanan kami, sempat singgah melawat rumah kiub. RUmah ni betol2 terletak di tepi jalan , berbentuk kiub n dibuka untuk dilawati.. dengan bayaran 2 euro korang bolehle discover pemende yang diorang buat kat dalam tu n apeleh yang bestnye dapat duduk kat rumah cam gitu.. N mungkin seni n rekacipta rumah ini boleh dibawa balik ke Malaysia satu ari nanti

Dan Haague

Macam macam nama bandar ni, Dan Haague dalam dutch, La Haye dalam french, The hague dalam English n Haguehaven mengikut GPS kami. Bandar ketiga terbesar di Holland n merupakan pusat pentadbiran Holland. Tapi sangat berbeza dengan Putrajaya, n surprisingly, bandar ni sangat menarik dan lively walaupun kitorang datang di pagi Ahad. Ada satu jalan yang banyak shopping complex, library yang sangat besar n cantik, architecture bandar ni jugak macam sedikit tradisional dan dicampur dengan sedikit kemodenan, sangat berbeza ngan Rotterdam yang sangat maju (mcam typical french building versi holland gak le)

Aktiviti kami di sini, berjalan2 sedikit untuk melihat alam n shopping souvenirs n makan sebelom kami menuju ke destinasi terakhir Scheveningen (macam lagu Greenday lak)



Sebelum terlupa, bandar ni terletak lebih kurang 45 minit je dari Rotterdam, sejam lebih dari Amsterdam and 2 jam stengah dari Lille.. (dia ni atas sikit dari Rotterdam) N diingatkan ianya sangat berbaloi untuk dibuat daily trip..


Sampai budak2 ni kene marah2 ngan ketua kontijen sebab diorang tak abis2 nak shopping souvenirs ketua kontijen dah mengamuk dah nak panggil sume masuk kereta.. kereta kan nak kene pulang sebelum pukul 6 petang.. so kasik diorang lawat sekejap jelah kat sini.. N by the way , kat holland , culture indonesien boleh dikatakan termasuk dalam culture diorang skali. Orang indonesia bersepah (tapi mereka senyum ye bile terserempak denga orang lain.. hmm) begitu juga dengan restoran indonesia.. tapi berhati2 dengan kehalalannye.. ade restoran indonesia yang obviously x halal dengan menjual babi masak lemak cili api n sate babi dan ade juga restoran yang walau zahirnya tak jual babi, tapi bila ditanya, "kalo mahu halal, pergi ke kedai lagi satu ya.. yang ini.. enggak tahu" .. so jangan segan silu nak bertanya dalam bahasa jati kita kalau restorang tu halal ke tak..


Scheveningen

Benda ni ibarat port dickson untuk seremban, begitulah scheveningen untuk dan haague. Pantai yang terletak kira2 7-8 minit dari dan haague ni bukan sekadar pantai biasa, dia ni pantai yang telah dicommercializekan. Kami singgah disini berbekalkan bekal masing2 untuk picnic sebelom perjalanan pulang ke Lille. Tap ramainya orang di sini, nak parking sampai kene tunggu berjam2.. sampai ada satu lagi minah kat blakang tu siap tanye agi "what are u waiting for" ngan muke blur n innocent tak prasan yang orang tengah tertekan tunggu parking.. tapi skali dpt parking.. it's worth it.. konsep pantai ni camni.. cube bayangkan, kalau genting highland tu, dia tak buat di atas bukit, tp di tepi pantai port dickson..
haa.. camtu le dengan pantai ni.. ada kasino, ade bungee jumping, hotel stok2 palace of golden horses.. n orang sgt ramai.. dan kepada mereka2 yang dari US misalannye, boleh tgk camne rupenye pantai europe (tak habis2 nak tgk orang mandi pakai baju ke tidak) huhu takdelah.. kimal kan baik

Lille

Kami pun akhirnya pulang ke lille selepas abis makan.. perjalanan 2jam stgh n terlewat stengah jam pulangkan kereta.. harap2 takde denda...


Harap semua orang terhibur dengan trip yang tak seberapa ni.. terutamanye kimal n amir yang datang dari jauh.. maaflah atas segala kekurangan.. kene tido campor sume.. tunggu lame.. or maybe tak sediakan plan yang menarik.. Terima kasih sebab datang.. sangat seronok korang datang.. and sorri kalo x dpt layan sebaik2nya.. Enjoy the rest of your trip n jangan lupa datang lagi.. kepada yang lain.. harap dapat informasi yang secukupnya mengenai trip aku...

Selamat pulang ke Malaysia bagi mereka yang bakal pulang...







Monday, June 4, 2007

LaGenda 03

Bagi mereka yang kebosanan, bolehlah baca laGenda edisi 3, newsletter untuk student2 france yg diorganize oleh aku.. lehle dptkan melalui link di bawah..

Lagenda 3

Wednesday, May 30, 2007

Kawan episod 2, the new home



Dedikasi untuk kawan-kawan dekat la rochelle.

Thursday, May 24, 2007

Kawan season 1, episod 1, pilot



Video ni aku buat malam sebelum exam algo et programmation.. saje release tension.. Nama2 n watak2 ni aku pakai name member2 aku yg duduk kat lille.. takde kene mengena tau ngan diorang.. saje pakai name diorang.. baru aku leh bayangkan character watak2 aku dlm ni..

Tuesday, May 22, 2007

The one with the test

Leaderboard
Create your own Friend Test here

Saturday, May 19, 2007

Cuti mode

Lame dah tak update blog.. aku dah hari ketiga cuti.. (dari khamis-ahad) n dalam beberapa jam je cuti aku abis.. aku tak balik umah sejak abis kelas ari rabu tu.. sebab tule aku x update blog.. asyik2 duduk ngan imaginary friend je so skali skala aku pon ke lille n bersosial ngan orang2 kat sana..

Selain bersosial dengan menonton filem beramai-ramai, (ugly betty sebanyak 2-3 episod, jangan pandang belakang, extreme engineering mengenai terowong smart) aku juga menonton series2 n benda2 yang menarik yang boleh didapati dari youtube (terutamanya hal yang berkaitan ngan bumbung bocor yang sedang hangat diperkatakan di Malaysia.

Aku tak mahu melibatkan politik dalam blog ni, belum tibe masanya agi untuk aku jadikan blog ni sebagai tempat meluahkan perasaan pasal politik Malaysia, tetapi apa2 pon, diharapkan pada masa2 akan datang, orang dapat menilai sesuatu benda melalui darjah keremehan dan kepentingan. Kadang-kadang, ada benda yang layak dibicara panjang dan adakalanya, sesuatu benda itu tidak relevan untuk diperkatakan dengan begitu panjang. Oleh itu, silalah berfikir dengan betul2 sebelum anda memberi idea anda untuk sesuatu benda yang dibincangkan sama ada idea itu harus diberi ataupun disimpan sahaja daripada dipanjangkan cerita.

Berbalik kepada cuti aku tadi. Memandangkan blog ini agak international (bak kata shamil) aku sarankan website-website n cerita2 yang boleh ditengok untuk anda semua, di kala kebosanan tak tahu nak buat apa.

http://www.veoh.com
Mende ni macam youtube cuma yang kat veoh ni leh download terus.. antara cerita2 yang boleh ditonton ialah fara fauzana, jangan pandang belakang n emil emilda. Fara fauzana ni cerita pasal farah fauzana, dj PANAS FM (hot fm) n kisah kehidupan yang bagi pengajaran jugak le. Tp before tgk kat veoh, kene tengok kat youtube dulu episod 1-10. Jangan pandang belakang, cite antu yang pecahkan rekod sembilu 2. Sebenarnya, sangat hebat untuk cite ni pecahkan rekod sembilu 2. Atas dasar dulu, takde cetak rompak ataupun torrent, so skarang ni memang susah utk sesebuah filem pecahkan rekod kutipan filem2 lama. Last skali, emil emilda, daily update, cerita ni cam devils wear prada + ugly betty. + yo soy betty la fea. Lakonan sharifah amani, agak kiut gak le

http://www.tv-links.co.uk
Ini ada address website2 untuk tengok sama ada series, anime, cartoon atau movies online. Quality boleh tahan. kat sini le aku layan series2 aku. Ada separuh yang updated but ade yg tak update, so kalo nak tengok, kene download torrent sendiri. Silalah tengok sleepers cell, cerita terrorist islam kat amerika. Cerita ni cam nak baikkan nama orang islam tp adakah dia memburukkan orang islam atau cuba menunjukkan islam yang sebenar, korang kasikle pendapat lepas dah tgk. N satu soalan aku nak tanye, dalam citer sleepers cell, adekah brother fariq seorang islam atau yahudi?




SO enjoy menonton link2 yang aku bagi.. kalau sesiapa yang tension2 sempena musim exam ni, release2 le tension sket , tgk farah ke, jgn tgk datin diaries, nanti smakin tertekan.

Monday, May 14, 2007

The one with the cuffs

Memandangkan summer makin dekat n ramai orang yang decide nak berjalan2 sewaktu summer ke negara lain, di sini, aku nak kasi sedikit nasihat yang sangat penting sewaktu berjalan-jalan. Nasihat ni bertujuan untuk mengelakkan segala masalah yang bakal timbul dengan polis2 di negara yang dilawati.. Ingat, bukan sumer polis melayan pelancong sebaik2nya (contoh polis dublin yang sanggup mengambil gambar untuk pelancong or polis itali yang sanggup bergambar dengan pelancong)

Malah, wujud juga polis2 jahat seperti polis sakorzy yang kalo nampak kamu berjambang berjanggut bertudung sket, mulalah id kamu dicheck..

jangan jadi seperti mamat2 ini yang ditahan polis dan hampir masuk lokap.. nasib baikle ade seorang travel agent yang sangat hebat berdebat dengan polis itu dan mempertahankan maruah pelawat2 itu..



Oleh yang demikian, inilah nasihat2 yang ingin diberikan sebelum masuk negara orang

1) Pastikan yang korang perlu visa atau tidak untuk melawat sesebuah negara tu. Passport Malaysia memang macam kebal n boleh masuk kebanyakan negara tp bear in mind yang ada separuh negara terutamanya negara ex komunis yang perlukan visa sebelom korang masuk negara tersebut. Untuk maklumat lanjut, sila ke laman web ini.

2) Ada separuh negara yang perlukan visa untuk stay lebih sekian hari n kalo anda merancang untuk stay lebih hari kat negara tersebut, cuba buat visa di negara itu sendiri. Biasanya lebih murah

3) Kalau anda memang sure negara yang anda lawati x kena visa, sila jangan bayar apa2 bayaran yang dikatakan anda perlu bayar. Cuma cakap it's bullshit kalau orang2 negara tu suruh buat visa. Ingat, bukan sume polis kat dunia ni x makan rasuah.

4) Pastikan yang passport anda dicop masuk sebelum masuk sempadan. Untuk setengah2 sempadan yang x cop paspot, sila dapatkan informasi sebaik sahaja anda sampai ke orang yang jaga sempadan (biasanya dover-calais, terminal 3 france sgt jarang cop paspot) Kalauleh paspot anda memang x dicop atas kemalasan orang france , pastikan anda sentiasa bersama tiket masuk n tiket balik bersama anda ( ni yang berlaku kepada mamat2 di atas)

5) Senang2 cita, kalau anda ada masalah visa ke, passport ke, takyah jelah jalan.. daripade bazir duit burn, baik takyah jalan....

bagi mereka yang bercuti, selamat bercuti.. bagi yang melancong, bonne voyage n mereka yang kene menelaah pelajaran.. hahahah.. padan muke!.. huhuh

Sunday, May 13, 2007

The one with the butt

Bagi mereka yang pernah baca entry mengenai presiden France yang baru, Nicolas Sarkozy, aku ada tulis yang malam tu akan ada aktiviti bakar-membakar kereta sempena perlantikan dia.. So bawah ni aku ada kasik satu file youtube yang menunjukkan peristiwa malam tu.



Tak taule ape jadi ngan kami, warga-warga perancis yang asing macam aku ni..kebanyakkan program-program dia adalah untuk pastikan warganegara perancis yang betul dapat hak yang sepatutnye.. maksudnye cam ade keistimewaan skarang ni yang sume orang dpt ( baik orang asing yang menetap di perancis mahupun orang perancis yang duduk sekian lama kat sane) tp program2 die lepas ni mungkin akan lebih mengutamakan orang2 perancis yang duduk kat perancis sekian lama.. ini ada dua benda yang coincindence..

1) Salah satu sarkozy punye projek ialah orang2 asing kena dapat sijil yang sepatutnye dulu, sebelum dibenarkan menyambung pelajaran di sini. Sebelum ni, sesiapa je boleh belajar kat France ni. Sinikan kalo belajar kat universiti murah ( free education macam german) So, slame ni sesape yang nak belajar je datang ke mari dan masuk je universiti2. Skarang ni, sebelom datang, kene dapatkan sijil dulu (Bacalaureat kot) kalo xde sijil nak masuk universiti takleh datang.

2) Alkesahnye, kami pelajar-pelajar JPA, Petronas dan Telekom di Perancis ni memang x pernah ade bacalaureat pon sblom datang sini. Bacalaureat tu macam A level or STPM. Memandangkan kita ni lebih ikut British System ( SPM= O level), biasanya lepas SPM, kita akan datang ke France, belajar language dan juga belajar subjek2 n bab2 yang budak2 Bacalaureat belajar selama 2 tahun (1 tahun untuk petronas n telekom). Sekarang ni, ada gosip gosip menyatakan yang pelajar-pelajar Malaysia JPA yang biasanya akan 2 tahun preparation kat France akan buat preparation kat Malaysia dulu (untuk dapatkan sijil) sebelum datang ke France...

Tak taule kebetulan ke, ataupun memang dah perancangan jpa dari awal untuk jimatkan kos antar budak kat france ataupun gosip tu hanya sekadar gosip n ta betol.. tapi ape2 pon kalo sebab sarkozyle program ni kena ubah.. memang butt le sarkozy ni..

tapi aku xleh pulak nak cakap buat preparation kat France lagi bagus daripada kat Malaysia ataupun sebaliknya, tp aku sangat puas hati ngan preparation kat sini sebab environment ada sume, cepat sket masok otak, n profesor mase preparation center memang cikgu yang betol2 mengajar di sekolah ataupun universiti french.. so diorang tahu apa keperluan n base yang perlu ada untuk pelajar asing seperti kitorang ni untuk masuk ke School of enginnering..

Itulah yang aku rasa bestnye fly awal n buat preparation kat sini, walaupun kene korbankan keluarga sume, tapi bila dah masuk engineering school ni, rase cam pengorbanan yg x sia2 (ceh.. nak kasik motivasi kat orang2 yang masih kat preparation center)

So, sekian sahaja untuk ari ni..

DiEdit selepas dikomen oleh Zarf.. tp memeng seblom ni agak kucar kacir je bahase.. sblom ni aku tulis lepas bangun dari mimpi yang gigi geraham aku patah.. cuak..

Friday, May 11, 2007

The One with the Cop

Bulan mac yang lalu (dah dua bulan dah mende ni jadi tp baru ade blog kan.. sure boleh lah share experience) Awan ngan kawan2 datang dari Manchester.. Lille ni, takdelah kecik sangat (awan pon akui) tp, memandangkan takde benda yang nak dibuat kat Lille ni, so macam biasalah, aku pun bawak awan dan kawan-kawan dia ke Brussels. Tujuan entry ini dibuat adalah untuk menyatakan kepada orang-orang yang akan melawat Lille nanti, inilah tempat-tempat yang aku akan bawak korang kalau korang datang..

Awan sangat bertuah, memang awan bawak tuah.. (untuk orang yang tak kenal.. Awan ialah nama kawan aku) Macam biasa, kalau ada orang yang lebih daripada 3 orang datang, aku amat suggest untuk sewa kereta.. bukan sahaja aku leh praktis skil bawak keta aku, malah, memudahkan perjalanan dan menjimatkan kos..

for example: tiket pegi balik dari brussels ke lille ialah 32 euro sorang..

tapi dengan menyewa kereta.. awan dan rakannya bayar dalam 150 euro untuk lille=brussels=gant dan aku hantar die ke paris.. bear in mind ye yang tiket gi paris je dah 27 euro sorang n harga2 yang aku amik ni yang termurah tau..

N ape yang bestnye, aku biasenye sentiasa order C3 untuk bawak tetamu jalan.. tp hari tu aku tertekan C4 mase order kereta.. n in the end, macam ade promotion kat tempat sewa keta tu, dapat C5.. malah ada GPS lagi dalam tu

(bagi mereka yang blur.. C3= kancil, C4= kelisa C5= perdana)

Perjalanan Lille ke Brussels mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit menaik kereta yang aku pecut. Normally, memang biasanya kalo sampai, aku akan parking kereta kat Gare Midi n lepas tu kita akan naik tram untuk berjalan-jalan sekitar Brussels. Destinasi pertama ialah Grand Place Brussels. Benda ni ala-ala Trafalgar square kat London.. n dekat sini adalah square yang besar.. kadang2 ada macam orang susun-susun bunga kat atas square ni.. and kat sini sgt sesuai untuk tangkap gambar.. Ada Hotel de Ville dia ... untuk orang2 yang bercakap bahse omputeh.. Hotel de Ville ni kirenye macam umah tok penghulu je sebenarnye.. tempat wakil rakyat duduk..

Lepas melawat Grand Place, biasanya aku akan bawak pelawat-pelawat aku berjalan-jalan di jalan2 yang banyak kedai2 kat sini and windows shopping.. lepas tu, kita akan berjalan-jalan melihat keindahan bandar Brussels ni sampailah ke destinasi seterusnya, Mannekan Piss, patung budak kecik yang kencing dan berpakaian mengikut musim..

Mengikut sumber-sumber ilham yang boleh dipercayai, Mannekan Piss ni macam simbol keamanan orang2 Belgium ni.. patung ni dulu ade kene mengena waktu perperangan..
Benda ni macam Uncle Sam le kot kalo kat US... (Cehh.. bangge lak aku kenal Uncle Sam) N sambil-sambil menonton Mannekan Piss dan menangkap2 gambar, aku pun mengambil kesempatan untuk melantak... apa lagi yang enak dimakan dan hanya enak dan sdap di Brussels sahaja kalau bukan Gaufre..

Nak tau Gaufre tu ape.. tgkle gambar budak2 tgh melantak gaufre kat atas tu.. ada macam-macam perisa dan harga, kalu kat tempat2 biasa, gaufre biasenye ada perisa jam, nutella, gula, tapi kat sini ada perisa coklat yang betul2 pure belgium coklat, baik coklat putih mahupun black coklat.. pastu ada yang ada hias-hias ngan strawberry semua, siap ada whipped krim sume.. macam-macam perisa ada.. harga ranging dari 2 euro ke 4 euro.. perlunye makan waffle kat Brussels ni ibarat perlunya makanan donut kat ireland le.. or perlunye makan muffin kat Harrords.. Lepas makan waffles, kitorang makan lagi.. kali ni makan untuk lunch.. lepas tu, shopping, apa lagi kalau kat belgium ni yang boleh dishopping selain belgian chocolate.. sangat murah dan sedap.. kalau bawak orang shopping.. orang2 yg x membeli ni boleh dapat free taste coklat tau.. n harga cam dalam 20 euro dpt 8-9 kotak..

Normally, jalan-jalan kat bandar bruxelles akan mengambil masa lebih kurang 3 jam.. and lepas tu.. memandangkan kitorang ada banyak masa, kitorang pon bergerak ke atonium ataupon mini europe.. benda ni sangat seswai untuk orang2 yang nak seb bajet travel europe tapi nak koya kat sume orang deme ni duduk eropah..

Kat dalam ni ada replika2 semua bandar kat europe.. dibuat sempena Brussels ni merupakan capital europe..

Maaflah, takde gambar untuk bende ni.. harap Awan dapat poskan gambar-gambar yang ada kat dalam mini europe boleh buat show off dalam blog..

N, orang biasenye habiskan mase stengah jam dalam mini europe unless orang tu cam tak pernah kluar dari dunia dia lah kan.. nampak tu sikit.. tangkap gambar.. nampar big ben yang ade kat depan mate.. nak tangkap gambar.. kat westminster abbey,, nak gak.. itu mahu 2-3 jam le abis.. (ade orang terasa ke? kalau ade provocation, baru orang tinggal comment.)

N lepas jalan-jalan kat mini europe ni.. bolehle kalau nak tgk atonium, science center yang dibuat dalam bentuk2 atom.. by the way, tiket masuk ke mini europe adalah 11 euro lebih camtu.. perjalanan brussels ke mini europe, stengah jam kalo ade gps n 2 jam stengah kalo xde gps.. jalan balik, 10 minit kalo ade gps (untuk kuar ke highway) and 3 jam kalo xde gps.. so.. ucapkanlah trime kasih kepade engineer n bakal2 engineer telekom yng berperah otak buat gps pakai c++.. lupe letak { satu je.. satu program x jadi..

begitu sahajalah untuk kali ini.. nak buat evaluation sblom blah..

tempat melawat 2/5 (takdele banyak sangat yg boleh dilawat.. kalo 1st time dtg okle.. cam aku dah 3 kali n sgt muak)
tempat makan 3/5 (apa yang ada kat france, ada kat brussels .. kebab sume.. kecuali kfc)
shopping 2/5 (sgt sesuai utk shoppong coklet)
communication 3/5 (sgt havoc n best sebab gi ngan awan.. dengar bebelan die dalam kete.. + ungkit mengungkit n gosip..)
easy access 2/5 (kalo nak drive.. kalo xde gps.. mintak maaflah ye.. lupekanjelah.. jadi hint kepada orang2 yg nak aku bawak jalan, sila sewa C5)
Perbelanjaan 5/5 (Memandangkan awan support, so aku kasik full mark kat ni)

A+ untuk citer aku seterusnya..
Tajuk blog ini adalah sempena awan dan kawan-kawannya ini ditahan polis kat france sebab masuk secara haram di France.. kalo nak tau cite slanjutnye.. tulis kat komen ( cara-cara desperate mintak orang komen)